donderdag 27 februari 2014

Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH)


| door Herman Tuning |


Twee bekende Haarlemmermeerders
Belangen behartigen voor mensen met een beperking, dat is wat André Pijnaker al meer dan 30 jaar met ziel en zaligheid doet in Haarlemmermeer. Samen met Liesbeth Pannekeet, die ook al 12 jaar actief is voor de BGH, ontvangen zij ons in het zenuwcentrum van de BGH, een kantoor in het gebouw van Meerwaarde.

Andre heeft tijdens zijn studie Sociale Academie stage gelopen bij de voorloper van Meerwaarde, toen nog Lage Land geheten. Toen bleek dat hij moeilijk aan een baan kwam als gevolg van de beperkingen die hij heeft, is hij vrijwilligerswerk blijven doen voor de BGH.

Vrijwilligers
Op dit moment zijn er 17 vrijwilligers (waaronder 3 bestuursleden) actief. De BGH is in ieder geval op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Deze vrijwilligers worden op heel verschillende manieren ingezet. De BGH is vertegenwoordigd in de WMO-raad en de cliëntenraad Sociale zaken. Dit is lastig werk. Heel veel beleidsstukken doorworstelen, de ambtelijke taal proberen te begrijpen en veel tijd investeren. Helaas blijkt in de praktijk het resultaat van de inzet en inbreng slechts zeer gering te zijn. Doorzettingsvermogen blijkt voor deze vrijwilligers dus een belangrijke competentie te zijn.


Gastlessen op school

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel vrijwilligers veel liever iets doen, in plaats van lezen en praten. Zo worden er ook scholen bezocht, met name groepen 7 en 8 van de basisscholen. Daarbij is het doel de kinderen te laten ervaren hoe het is om te leven met een handicap. Blinddoeken worden voorgedaan en met een geleidestok moeten de kinderen een route aflopen. Een ritje met de rolstoel mag natuurlijk niet ontbreken. De kinderen zijn heel enthousiast over deze gastlessen, maar belangrijker is dat zij meer begrip krijgen van de alledaagse problemen waar mensen met een beperking mee te maken hebben.

Toegankelijkheid

Een ander belangrijk aandachtspunt is de toegankelijkheid van de buitenruimte. Jaarlijks worden verschillende dorpen en wijken geschouwd. De BGH wordt hiervoor uitgenodigd door de gemeente.  Tijdens de schouw kunnen knelpunten worden aangewezen, of signalen worden afgegeven over hoe de openbare ruimte zou moeten worden ingericht, of aangepast. Soms wordt heel adequaat gereageerd door de gemeente en worden snel aanpassingen gedaan. Helaas blijkt dit ook nogal eens lastig te zijn en wordt er soms helemaal niet gereageerd.
 

Ook plantekeningen kunnen worden becommentarieerd door de BGH, alleen komen die plannen slechts mondjesmaat bij de BGH, worden adviezen vaak niet overgenomen en ook hier wordt soms helemaal niet gereageerd.

Vraagbaak 

En natuurlijk is de BGH dé vraagbaak voor mensen met een beperking. Veel vragen komen binnen via de website, maar ook facebook en twitter is een steeds meer gebruikt medium om vragen te stellen. Er komen ook veel klachten binnen bij de BGH. Het lijkt een trend dat mensen klachtenmoe worden.

Trots zijn André en Liesbeth op de BGH. Op het netwerk dat in al die jaren is opgebouwd en op het feit dat de BGH serieus genomen wordt. Trots op de onderzoeken die de vrijwilligers doen, bijvoorbeeld het recente onderzoek naar de toegankelijkheid van huisarts- en tandartspraktijken. Trots op samenwerkingsverbanden, zoals die met de scholen, maar ook de samenwerking met Sportservice Haarlemmermeer.

Er staan veel veranderingen op stapel binnen het sociale domein en daarbij gaat het natuurlijk zeker ook over de doelgroep van de BGH.  Veel is ook nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er flink bezuinigd zal worden. Met name mantelzorgers maken zich hierover grote zorgen. Daarbij komt het gevoel dat de beleidsmakers soms geen idee lijken te hebben wie mensen zijn voor wie zij beleid maken.
De mensen bij de BGH zullen zich in elk geval voor 100 procent blijven inzetten voor hun achterban!

Meer informatie 
http://www.gehandicaptenhaarlemmermeer.nl/
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten