zondag 2 februari 2014

Inspiratie gezocht!


| door Maaike Ballieux |

Participatiemaatschappij, decentralisaties in het sociale domein, sociale cohesie, mantelzorg, vrijwilligerswerk, bezuinigingen, eigen kracht, keukentafelgesprekken. Een willekeurig rijtje woorden dat je dagelijks in de krant kunt aantreffen. Daarbij gaat het om de ongekend grote maatschappelijke verschuivingen die noodzakelijk zijn om ons sociale stelsel in stand en betaalbaar te houden. De economische crisis maakt dit alles nog urgenter.


Het gevolg is dat veel taken die voorheen door de landelijke overheid geregeld werden, nu naar de gemeenten moeten worden overgeheveld.  Dan gaat het over taken als de jeugdzorg, regelingen met betrekking tot werk en inkomen,  en de zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Daarbij is het een gegeven dat mensen nadrukkelijker zullen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en op hun eigen netwerk. Ook zal een groter beroep worden gedaan op vrijwilligers en zal meer gevraagd worden van mantelzorgers.

Deze ‘transities’ gaan met bezuinigingen gepaard omdat men er van uit gaat dat er lokaal efficiënter samengewerkt kan worden. Of dat zo is, is de vraag.

Veel mensen maken zich grote zorgen, en dat lijkt terecht. Maar het lijkt onvermijdelijk dat deze veranderingen ook echt werkelijkheid worden. En daarmee is de vraag actueel wat er in onze gemeente, de gemeente Haarlemmermeer, speelt.





Voor GroenLinks Haarlemmermeer komt daarbij de vraag op welke wijze we onze inwoners kunnen betrekken bij deze grote veranderingen, die ons allemaal zullen raken. Begrippen als (beg)inspraak, co-creatie, de menselijke maat, eigen regie en vertrouwen in elkaar zijn betekenisvol voor ons, dat streven wij na. Naar ons inzicht kan het ook echt niet anders, dat er volop ruimte wordt gegeven aan nieuwe initiatieven, omdat alleen door op een creatieve en andere manier te denken er oplossingen gevonden kunnen worden voor hiaten die er al zijn of zullen vallen in het aanbod.

Het goede nieuws is dat er ook in onze gemeente al veel initiatieven zijn, waarbij mensen op een nieuwe en creatieve manier met elkaar oplossingen zoeken en hulp bieden aan mensen in onze gemeente die hulp of ondersteuning nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Sasa-hulpdienst, Voedselbank Haarlemmermeer, stichting Leergeld, Hospice Bardo, Inloophuis Adamas en ontzettend veel andere kleinere en grotere initiatieven. Een groot gedeelte van onze inwoners doet al vrijwilligerswerk, en/of is actief als mantelzorger.

De grote uitdaging in de komende jaren wordt dergelijke initiatieven kansen te geven zich te ontplooien, en tegelijkertijd een goede en synergistische verbinding aan te (blijven) gaan met ‘officiële instanties’, zoals de gemeente of welzijnsorganisaties, met als eindresultaat een goed, passend en integraal aanbod voor onze inwoners. Een aanbod waarbij mensen die hulp, zorg en/of ondersteuning nodig hebben, dat ook krijgen, en waarbij mantelzorgers zich gehoord en gesteund voelen, en niet overbelast raken.

Vragen die daarbij zullen opkomen zijn naar verwachting op welke wijze de kwaliteit en de continuïteit van deze initiatieven die vaak alleen op vrijwilligers draaien, geborgd kunnen worden. En in hoeverre deze organisaties autonoom beslissingen kunnen nemen, bijvoorbeeld als zij ook subsidie krijgen van de gemeente. En ook: hoe houd je vrijwilligers enthousiast? Of: wie bepaalt wanneer er echt professionele ondersteuning nodig is?

Wat kunnen we leren van initiatieven die er nu al zijn? Welke informatie hebben deze organisaties voor ons? Met welke motivatie zijn de mensen het initiatief gestart, wat wilden ze bereiken? Wat maakte dat hun initiatief een succes werd? En op welke wijze kan de gemeente en de lokale gemeenschap hen helpen?

GroenLinks Haarlemmermeer gaat met al deze vragen op pad, en zal u met dit blog de komende jaren op de hoogte houden van deze bezoeken.

Wij wensen onszelf, en u als lezer, veel inspiratie toe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten